Hanneke-in-Afrika.reismee.nl

Op zoek naar water

Lieve allemaal,

Zomaar een dag, één van de vele en elke dag is hier weer bijzonder.

Onderweg naar de Kilibasberg komen ons honderden stieren tegemoet, langzaam sjokken ze het stoffige pad af op zoek naar water.

Er zit geen vlees meer aan hun botten en het vel hangt slap langs hun lijf .Deze streek is zo droog en er is al lange tijd geen drup regen gevallen.

Terwijl in Mombassastad de regen met bakken naar beneden valt en deze stad veranderd in een vieze stinkende vuilnisbelt waar de toeristen de bussen niet meer uitkomen

om souveniers te kopen vanwege de stank is het hier op het platteland kurkdroog.

Bij de school aangekomen staat de hoofdmeester al op ons te wachten, blij dat we op tijd zijn.De kinderen gaan om drie uur al naar huis om voor schemer in hun dorp te zijn(2-3 uren lopen). Dit voor hun veiligheid. Vorige week heeft een groep olifanten een dorp aangevallen en daarbij zijn een vader en moeder gedood en twee kinderen zwaar gewond. Ook de olifanten zijn op zoek.

Als we bij het volgende dorp komen moeten we eerst een touw los maken wat rondom het dorp gespannen is. Er hangen allemaal lappen aan gedrenkt in benzine. De geur hiervan moet de olifanten op afstand houden...hopen maar...

En intussen registeren we de kinderen die geopereerd kunnen worden, regelen we vervoer, bietsen we bij de dispensary's creme en lotion voor resp. ringworm en schurft, zorgen we voor medicijnen, anti-biotica,s vitamines, ijzer en voedsel, zien we weer de meest afschuwelijke omstandigheden van de soms zwaar gehandicapte kinderen en denken we na hoe/ en wat we verder kunnen doen. De foto's zeggen genoeg, 'k kan er niets anders van maken.Nog steeds is het zo dat je overal wordt bekeken, soms staan er wel honderden kinderen om je heen die dan door de teacher met een stok worden weggeslagen.

Ook zien we hoe er grote voedselpakketten uitgedeeld worden en er tankauto's met water gebracht worden, gelukkig maar. Met een kleine gift van 50 KSH (ongeveer 42 cent) maak je een familie al blij. Soms hebben ze alles moeten verkopen, kippen geiten en hebben ze nu letterlijk niets meer.

Nog één weekje en dan hebben we een week vakantie. Ons plan was om naar Lamu te gaan, maar nu de Somaliers daar twee blanke vrouwen hebben ontvoerd hebben we dat maar gecancelled. We zien wel.

We hebben afgelopen donderdag de verjaardag van Sander gevierd in de kroeg, wel iets anders dan thuis. Hier staat de televisie aan, kun je elkaar niet verstaan zo hard staat het geluid en iedereen kijkt er naar....ja gezellig is anders. Hetzelfde als je hier gaat eten...het wordt erin gepropt en zodra het binnen is loopt men van tafel weg.

Zondag vieren we de verjaardag van Remko.....

Weet je eigenlijk is er zoveel te vertellen en te schrijven, het is veel, erg veel....

Vanochtend op weg naar `t internetcafe, waar nu m`n laptop gemaakt wordt, kijk je alweer je ogen uit. Het is druk in de stad, luid toeterend vind de matato zijn weg en het ziet letterlijk zwart van de mensen. Overal drukte, veel bedelaars, volwassen gehandicapten die met slippers om hun handen zich voortbewegen over de kapotte straten vol met plassen en vuil. Soms zien we de mensen languit liggen om eventuele etenresten te verorberen.

Zo anders deze drukte in de stad van lawaai en stank, zo anders gedurende de bushcampweek. Daar de uitgestrekte stilte. De mensen schrikken van het lawaai van de ambulance, rennen zelfs een stukje mee.

Daar ook de verslagenheid en de soms uitdrukloze, lege blik van de uitgehongerde kinderen.

Zo onverstelbaar dat je maar een paar kilometer hoeft te rijden om nog eens in een andere wereld te belanden.

Zo denk ik aan de afgelopen week:

-waar het meisje dat moeilijk loopt mee rijdt in de ambulance en elke keer als ze bijna in slaap valt klappen in het gezicht krijgt van haar moeder. Met angstige ogen kijkt ze om haar heen en dikke tranen blijven over haar wangen rollen.

-de verslagenheid en holle ogen van de kinderen in het droge gebied, zelfs een ballon tovert geen glimlach, ze sjokken gelaten terug naar huis.

-het vlees wat buiten ligt in de stad en de raven er op af komen, stukken eraf scheuren het lijkt zo gewoon

-de dorre zanderige woestijn waar we door heen crossen, zelfs de cactussen hangen er slap bij

-zo blij een fam. is met 5o KSH (42 cent) en een stukje zeep, hiervan kunnen ze water en wat te eten voor kopen.

-het jochie in het grote ziekenhuisbed, gevallen uit een palmboom samen met z`n vriendje rug gebroken en z`n armen, voor z`n leven verlamd...................vreselijk in dit land!

-zoveel misvormingen...kiloid...brandwonden..vergroeiingen...slangebeten enz.

-half weggegeten vingers door geestelijke gehandicapten, de mensen laten het gebeuren..

-zoveel gehandicapten t.g.v. malaria...nog steeds!

-ja en soms denk je wel, waar moet je beginnen wat kan ik doen............

Gelukkig maken de kleine dingen die je kan doen het de3 moeite waard om steeds weer op pad te gaan.

Hebben gelukkig ook veel plezier met onze collega`s, en zien ook het resultaat van al hun inspanningen.

Allemaal een fijn weekend.

Warme Groet Hanneke

Liefs Hanneke

ytie

wat maak je ontzettend veel mee Han ..... en dat op nog geen 10 uur vliegen hier vandaan.
t is bijna niet te bevatten....Je beschrijft het heel mooi en tegelijkertijd is wat je schrijft zo enorm triest......
Je doet fantastisch werk samen met Anneke!
hele dikke tuut
van Yt

Hermien.

Een diepe zucht.... meer kan ik er niet van maken.
Fijn dat jullie er zijn. De situatie lijkt nu zelfs slechter als vorig jaar en het voorjaar dat ik er was, klopt dat?
Succes, en relax lekker vlgde week!.

Hannie Bergsma de Bos

Hanneke, ik was er stil van, nadat ik jouw verhaal had gelezen, de foto,s had gezien. Dit na vandaag gewerkt te hebben op de Tamboerijn. Waar ik met de kinderen heb gesnoezeld enz. enz. Kortom, hele leuke dingen gedaan met de kids.
Als ik de omstandigheden van de verstandelijk gehandicapte kinderen daar zie, dan kan ik wel huilen.Wat heeft onze Reinder het goed gehad hier.
Wat doen jullie goed werk.!!

Sita

Lieve Hanneke,

Weet niet goed wat ik nog kan toevoegen aan de vorige reakties, kan me voorstellen dat je soms niet weet waar je moet beginnen.
Wens je een goede "vakantieweek", pas goed op jezelf en leef je droom.

Terry

Lieve Hanneke, wat een indrukwekkende foto's (en verhalen). Wederom niet te bevatten voor ons hier in het mooie en luxe Sneek.Waanzinnig knap werk wat jullie doen. Het is een druppel en om wanhopig van de worden, maar zoals je zegt: elke smile die je teweegbrengt is de moeite waard.
Sterkte, liefs Terry

Hans (van Terry)

From: hans Mail
To: Terry Bos
Sent: Monday, October 10, 2011 4:39 PM
Subject: RE: Lieve schatten Betreft hanneke in afrika Kenia

Geweldig dat ze dat doet en moeilijk voor te stellen om zo te leven. we hebben t hier maar mooi.

Aleida uit Joure

Hallo Hanneke, heb vandaag voor het eerst jou reisverhalen gelezen..... tjonge jonge....onvoorstelbaar,zwaar,mooi,verdrietig en wat al niet meer, geen woorden voor,wel respect, heel veel respect! Ik blijf je volgen, suc6 met alles wat je doet.

Dikke tut, Aleida

Vivienne

Die foto's, lijkt me moeilijk om daar te zijn. Succes met alles hanneke!

Tanja van der Werff

Wat een verhaal weer Hanneke, jij zit er nu middenin, maar wat is het triest als je het vanuit ons luxe leventje bekijkt. Ik vraag me regelmatig af hoe het met je gaat en waar je op dat moment zult zijn. Ik wens je veel succes en bescherming de komende tijd bij alles wat je doet. Lieve groetjes, Tanja

rina

Hanneke, wat een doorzettingsvermogen spreekt uit jullie verhalen! Zoveel momenten van onmachtig zijn. Veel succes en vooral ook een goede vakantieweek. En Hanneke, ik wil je sms sturen maar ben nieuwe nummer kwijt. Lieve groet Rina en Cees

beste hanneke,
lees met respect je verhalen. Je bent geweldig bezig!!!
heb zelf ook al een paar keer ontwikkelingswerkgedaan (fysiotherapeut)en herken wel het e.e.a.
ik heb een vraag. onze dochter(23jr) gaat naar Kilifi. zelf heeft ze daar een school gevonden met kinderen die wees zijn omdat de oudrs aids hadden. ze gaat daar 6 weken helpen.ze heeft een goed en veilig logeeradres adres gevonden. maar ze gaat alleen. nu is de situatie in Kenia wat onrustig.....?...en als ouders denk je dan, is dit wel een goed moment? wat is jouw advies?zou je zo vriendelijk willen zijn mij daarover een mailtje te sturen? er staat nl geen stichting achter, dus ze kan geen steun verwachten daar. en of dat nu op dit moment wel veilig is, in je eentje? maandag 24 okt.a.s. gaat ze al weg.
dank als het je lukt me advies te geven
met vriendelijke groet
jeanetvan overhagen.
p.s. als je terug bent in Nederland zou het misschien eens leuk zijn contact te hebben?

Alie Londema

Lieve Hanneke.
Jullie doen daar weer geweldig werk. Niet voor te stellen wat daar allemaal mis is. Voor ons is dat echt niet voor te stellen. Zoals jullie daar werken en leven
Ik schrik iedere keer weer van de foto,s terwijl je weet hoe het daar is, met de verzorging dus niets. Ik volg jullie hoor Hanneke prachtig hoe je het allemaal verwoord geweldig. Wij leven met jullie mee Na het weekend schrijf ik weer Lieve groeten uit sneek Johan en Alie